SparkLogo

Newsroom

Lees hier meer

Image

In de newsroom kunt u klantervaringen, verhalen van onze medewerkers en andere nieuwtjes bekijken. Volg ons via twitter, linkedIn, facebook en instagram, zodat u geen video of artikel hoeft te missen!

ImageBW

Agile helpt mij met de korte termijn maar niet op de lange termijn!

Indien Agile goed geïmplementeerd wordt, geeft dit de organisatie de broodnodige wendbaarheid. Daarmee verschuift de focus echter vaak naar de korte termijn (waarde) en verdwijnen lange termijn doelen uit het zicht. Hoe verbind je de korte en lange termijn?
ImageBW

Duurzame verandering bij NS

Verandertraject leidt tot productiviteitstoename van 20%, twee keer zo-veel opleveringen en duurzame verandering op meerdere IT-afdelingen.
ImageBW

E-Dating tussen zorgverlener en klant met Matchmaker Zorg

Garansys ontwikkelde voor FWG het innovatieve instrument Matchmaker Zorg, een online instrument dat zorgt voor de persoonlijke match tussen zorgverlener en klant. Hoe fijn is het om een kraamverzorgende te hebben die perfect bij jou en jouw situatie past?
Logo
Image

SPARKMOMENTS

Voor een grote zorgverzekeraar zijn wij bezig het intranet te vernieuwen en ik vind het mooi om te zien hoe betrokken de business is bij het project. Het aantal aanwezigen bij de demo was een record aantal! - Martin, informatieanalist bij Garansys

Lees meer...
ImageBW

Innovatie bij Garansys: sneller software ontwikkelen

Garansys ontwikkelt nieuw product waarbij gestandaardiseerde software-architectuur gecombineerd wordt met unieke wensen van klant.
ImageBW

Een beetje Agile werkt niet!

Vaak wordt Agile werken geïnitieerd door binnen één ontwikkelteam. Als de rest van de organisatie niet aangesloten is, is het uiteindelijk rendement miniem want dit team loopt met haar hogere wendbaarheid tegen logge processen aan in de rest van de organisatie. Hoe de rest aan te sluiten?
ImageBW

“Ik ben er trots op om bij Garansys te werken”

Elke zes weken interviewen wij een collega van Garansys aan de hand van vijf persoonlijke vragen. Dé manier om onze organisatie van binnenuit te leren kennen.
ImageBW

Garansys in 2,5 minuut

In deze korte video leggen wij uit wat resultaatgericht werken voor ons betekent.
Logo
Image

SPARKMOMENTS

De samenwerking met Garansys was inspirerend en uitdagend, met ruimte voor eigen inbreng.

Lees meer...
ImageBW

Klanten sneller aansluiten bij CB

Innovatief nieuw aansluitingsproces zorgt dat klanten binnen 10 dagen aangesloten zijn op interfaces CB. "Garansys bracht de werelden van IT en business bij elkaar."
ImageBW

Max en Aad strip

Ik ben wel Agile maar mijn business niet!
Logo
Image

SPARKMOMENTS

Als afsluiting van het verandertraject bij de klantenservice van a.s.r. organiseerde Garansys een kookworkshop. Het was super om samen te koken en zo de resultaten te vieren. De energie spatte ervan af! Henderika – managing consultant bij Garansys

Lees meer...
ImageBW

Masterfile Perfetti Van Melle staat live

De eerste versie van de nieuwe webapplicatie voor snoepjesfabrikant Perfetti Van Melle is klaar. Het systeem zorgt ervoor dat de miljoenen snoepjes die jaarlijks geproduceerd worden –zoals de alom bekende Fruittella en Mentos, met de juiste prijs in SAP staan.
ImageBW

Klantportaal voor AkzoNobel ‘On time and with great effectiveness'

Voor het Amerikaanse onderdeel 'Vehicle Refinishes’ van AkzoNobel ontwikkelde Garansys een nieuw klantportaal met als doel: Het bieden van meer service aan klanten en het ontlasten van de klantenservice. 
Logo
Image

SPARKMOMENTS

I want to extend my sincere appreciations towards the Garansys team for the successful completion of the Customer Portal project, on time and with great effectiveness. It was a pleasure working with Alexander, since we worked closely on various activities, and I really appreciate your individual and team efforts with this project.

Lees meer...
ImageBW

Max en Aad strip

Wat zijn redelijke kosten voor uw applicatiebeheer?
ImageBW

Nieuw boekjaar 2017

Een moment waarop wordt teruggeblikt op 2016 en waarop de plannen voor 2017 worden gepresenteerd
ImageBW

Interview Monique Nobel

Elke zes weken interviewen wij een collega van Garansys aan de hand van vijf persoonlijke vragen. Dé manier om onze organisatie van binnenuit te leren kennen.
ImageBW

Als de Garansys-bel ...

...dan staan we direct op om naar de ‘beller’ te luisteren
ImageBW

Inspiratie en ongedwongen ontmoetingen bij SPARK-diner

Een zonovergoten lentedag, goed gezelschap en een open sfeer op een bijzondere locatie. Dat waren de ingrediënten voor het eerste exclusieve SPARK-diner[1], speciaal georganiseerd voor klanten waar Garansys een duurzame relatie mee heeft.

De serre van restaurant de Kruidfabriek in Amstelveen is een voormalige plantenkas: het is een grote lichte ruimte waar de lentezon overdadig naar binnen schijnt. De plek nodigt uit tot contact, en dat is ook precies wat er ontstaat op de avond van 16 maart. Er worden handen geschud en praatjes gemaakt terwijl mensen genieten van de hapjes die geserveerd worden.

Duurzame betrokkenheid
Het is de eerste keer dat Garansys een SPARK-diner organiseert voor haar klanten. Het evenement heeft als doel om te verbinden, te inspireren en kennis te delen. Voor de gelegenheid zijn er 20 gasten uitgenodigd, die allemaal één ding met elkaar gemeen hebben: ze hebben een duurzame relatie met Garansys. De veelzijdigheid aan mensen bevordert de uitwisseling van ervaringen. “Juist de diversiteit maakte het zo leuk, je kon leren van elkaars werelden,” zegt Peter van Gemert van Van Oord.

Walk-in diner met inspirerende sprekers
Om het onderlinge contact te bevorderen, is er geen traditioneel zittend diner maar een heus ‘walk-in diner’. Er worden vijf gangen aan hapjes geserveerd, die je zittend of staand kan nuttigen zonder je gesprek te onderbreken. Voor en na het diner was er ruimte voor twee levendige presentaties.

Zo vertelde professor Stefan Stremersch over de dilemma’s waar ondernemingen dagelijks mee te maken hebben, zoals de keuze tussen lange en korte-termijn resultaat. En Marcel van de Lustgraaf, managing director IT bij Vivat, deelde zijn ervaringen met innovaties en data science. “Ik vond dat verhaal heel inspirerend,” zegt Edwin Kampshoff van Pincvision. “Het was echt een praktijkverhaal over hoe je gebruik kan maken van data in de organisatie. Erg waardevol om te horen wat wel en niet werkt in de praktijk van een soortgelijke organisatie als de onze.”

Open sfeer
Het diner was niet alleen voor klanten maar ook voor Garansys zelf waardevol, merkte Marjon Vermeulen. “Het op een relaxte manier ervaringen met elkaar uitwisselen, elkaar verrijken. Dat gevoel kreeg ik erbij. En het was ook leuk om iets over onze eigen organisatiestructuur te kunnen delen. Zo vertelde onze directeur Luc Spaas over zelfsturing en hoe het voelt om Garansys straks los te laten, als hij een paar maanden op sabbatical gaat.”

John Adegeest van a.s.r. bedankt Garansys voor de persoonlijke benadering en het samenbrengen van verschillende mensen. “We kregen na afloop allemaal een cadeautje met een persoonlijke boodschap mee naar huis. Ik kijk terug op een prettige bijeenkomst met mooie gesprekken.”

[1] SPARK staat voor de kernwaarden van Garansys: Samen, met Passie, met Ambitie, Resultaatgericht en altijd Kritisch.

Logo
Image

SPARKMOMENTS

Blij met akkoord op release voor Pincvision en start project voor Tweede Kamer der Staten Generaal.

Lees meer...
ImageBW

Max & Aad strip

Mijn applicatiebeheer is te duur!
Vaak wordt de IT-beheer afdeling als weinig flexibel, traag en kostbaar gekenmerkt. Men begrijpt niet dat applicatiebeheer met zoveel mensen en kosten gepaard moet gaan. Dat moet met minder kunnen……

Mijn applicatiebeheer krijgt te weinig budget!
De IT-beheer afdeling wordt steeds weer geconfronteerd met ongeplande activiteiten, gewijzigde prioriteiten en Change-aanvragen terwijl zij juist de stabiliteit van systemen moet garanderen. Zij worden op SLA’s afgerekend die vaak overvraagd zijn. Dus moet er capaciteit bij…….

Hoeveel mensen heeft u nu echt nodig voor beheer?
Er is niet één algemeen geaccepteerde standaard om de normatieve capaciteit van een beheerafdeling te bepalen. Garansys neemt zelf veel externe systemen in beheer voor één vast bedrag per jaar inclusief het verhelpen van alle verstoringen. Zij moet dus wel een meer dan goede inschatting kunnen maken van de noodzakelijk in te zetten beheercapaciteit. Dit doet zij aan de hand van een beheerscan en die kan ook ingezet worden voor het bepalen van uw beheercapaciteit. Het resultaat kan de opmaat zijn voor het verbeteren van uw beheerafdeling of als input dienen voor in/outsourcingsvraagstukken. 

Bepaal uw beheernorm!
Is onze beheerscan een uitkomst voor u? U heeft daarbij vast en zeker nog de nodige vraagtekens. Stel uw vragen aan Hans Hulsink en hij zorgt voor het correcte antwoord.

Neem contact op met Hans Hulsink
Bel Hans Hulsink

Mail Hans Hulsink

Aanvraag beheerscan

Aanmelden Max & Aad strip
ImageBW

Filmpje app-ontwikkeling

Garansys en Stichting BuurtWelzijn kijken terug op een positieve samenwerking bij het ontwikkelen van een nieuwe buurt-app. "De app is echt een handig middel geworden," zegt Marit van Stichting BuurtWelzijn. "Hij is eenvoudig in gebruik en ziet er goed uit. Buurtbewoners kunnen nu makkelijker in hun omgeving of buurt activiteiten vinden."

Wilt u weten hoe het maak-proces van een app in zijn werk gaat? Bekijk hier het filmpje van de making-of.Klik hier voor meer informatie over de mogelijkheden die Garansys te bieden heeft op het gebied van software-ontwikkeling.

ImageBW

‘Goed naar elkaar luisteren zorgt voor beter resultaat’

Elke zes weken interviewen wij een collega van Garansys aan de hand van vijf persoonlijke vragen. Dé manier om onze organisatie van binnenuit te leren kennen. Deze keer een interview met informatieanalist Martin (37 jaar). Hij omschrijft zichzelf als een sportieve ‘kat-uit-de-boomkijker’ die -als hij zich op zijn gemak voelt- veel grapjes maakt op het werk. “Samenwerken en humor vind ik heel belangrijk, het maakt de werkdag levendig.”

Welke eigenschap van jou komt het meest van pas bij Garansys? En welke eigenschap zit je soms in de weg?
“Bij Garansys is samenwerken in teams belangrijk, en dat vind ik prettig. Weet je, je kan het niet alleen. Dankzij mijn collega’s heb ik bijvoorbeeld veel meer kennis gekregen over programmeren. Kennis delen is heel belangrijk. En interactie en humor ook, het maakt de dag levendig. Kom ik rustig over? Ja, ik ben wel een ‘kat-uit-de-boomkijker’. Als ik me op mijn gemak voel maak ik veel droge grapjes, daar weten mijn teamgenoten alles van.”


Wat mij soms in de weg zit is mijn drang naar perfectionisme. Ik wil het vaak te goed doen, terwijl 80% soms ook goed genoeg is, en 110% hoeft gewoon niet. En mezelf willen bewijzen, dat kost veel tijd en energie. Ik herinner me nog de vakantieperiode, toen heb ik vier of vijf projecten opgepakt omdat ik het graag goed wilde doen. Deze projecten kon ik niet voldoende aandacht geven en daar liep het mis. Ik probeer dat perfectionisme steeds meer los te laten, door prioriteiten te stellen en goed te plannen. Natuurlijk zal er altijd iets tussendoor komen wat niet gepland is, maar dat is juist de charme van het werken bij Garansys.”

Op welk project ben je trots?
“Trots vind ik een groot woord, maar ik ben erg blij met het project dat we voor De Rode Planeet hebben gedaan vorig jaar. Zij hebben een online examentool en wilden graag gebruik maken van meta-data om hun examens te verbeteren. Als informatie analist/tester heb ik bij zo’n project zowel contact met de ontwikkelaars als de opdrachtgever. Steeds moet ik overleggen: Wat wil de opdrachtgever precies? Wat is technisch haalbaar? Het leuke aan dit project was dat we echt openstonden voor elkaars ideeën, daardoor kregen we een mooi resultaat, een geïntegreerd meta-datamodel op itemniveau, waardoor betere analyses gedaan kunnen worden door de gebruikers van de applicatie.”


Wat doe jij graag in je vrije tijd?
“Ik ben een sportief persoon. Ik doe aan tennis en sinds mijn verhuizing naar Utrecht mountainbike ik graag. Ik ben op het moment bezig met een project voor Plan Nederland. Ik probeer geld in te zamelen en ga straks 400 kilometer fietsen in Vietnam. Het grappige was, toen ik op de informatieavond kwam bleek ik de enige te zijn die zich meteen had ingeschreven. Ja, ik kan me dan helemaal op zoiets storten.


Of ik ook op de fiets naar mijn werk ga? Het klinkt niet zo sportief maar ik ga eigenlijk altijd met de auto, ook al is het maar 5 minuten rijden. Dat heeft vooral een praktische reden hoor, want ik moet zo vaak klanten bezoeken dat een auto noodzakelijk is.”

Wie bewonder je?
“Ik bewonder Roger Federer (de tennisser red.) enorm. Hij is nu 35 jaar en verbetert zichzelf elk jaar weer. Hoe hij dat weet te combineren met zijn gezin - hij heeft twee tweelingen, vind ik heel knap. Ik vind tennis sowieso een geweldige sport. Je kan jezelf blijven verbeteren, slagen worden beter, de tactiek wordt beter, het niveau steeds hoger. Ja het moet bij mij wel echt op competitief niveau, met alleen boogballetjes ben ik snel klaar. Ik kan echt genieten als ik een bepaalde hoek steeds beter beheers en mijn tegenstander daardoor de bal niet haalt.”


Bij Garansys werken wij SPARK (Samen, met Passie, met Ambitie, Resultaatgericht en altijd Kritisch). Kun je vertellen wat jouw ambitie is binnen Garansys?
“Sinds september ben ik begonnen met een NLP-training (Neuro Linguïstisch Programmeren). NLP gaat over communicatie met andere mensen, hoe je anderen kan lezen, over gevoel. Ik vind het belangrijk om mezelf te ontwikkelen. Je zou denken dat NLP niets met IT te maken heeft, maar dat heeft het juist wel. Als informatieanalist krijg ik veel te maken met mensen uit de Business, en dat zijn vaak mensen met hele sterke persoonlijkheden. Ik merk dat ik het gedrag van mensen beter begrijp, ik beter luister en daardoor hele andere gesprekken heb. We begrijpen elkaar beter en dit heeft een positieve invloed op het resultaat. Mijn ambitie is om NLP nog meer te gaan toepassen in mijn werk bij Garansys.”


Meer lezen over het project van Martin? Klik hier

Logo
Image

SPARKMOMENTS

In de selectieprocedure voor een grote klant zijn wij als nummer 1 gekozen. Onze proefsessie met het sprintteam heeft tot het beste resultaat geleid. Iets waar ik trots op ben!

Lees meer...
ImageBW

Stapsgewijs veranderen

“Een van de grootste valkuilen bij verandertrajecten is direct beginnen bij de oplossing,” zegt IT-consultant Lars de Laat. “Het is juist heel belangrijk om eerst te onderzoeken wat je wilt veranderen, en waarom. Anders is de kans klein dat de oplossing juist is en het zal moeilijk zijn om mensen te overtuigen van het nut en de noodzaak van de oplossing.”

In deze White paper legt Lars uit hoe IT-organisaties stap voor stap kunnen veranderen. Dit doet hij aan de hand van de TOC Thinking Processes, een door Garansys ontwikkelde werkwijze die volgens Lars leidt tot blijvende verandering.

IT-consultant Lars de Laat benadrukt het belang van gestructureerde verandering.

ImageBW

Max & Aad strip

Mijn applicatiebeheer is te duur!
Vaak wordt de IT-beheer afdeling als weinig flexibel, traag en kostbaar gekenmerkt. Men begrijpt niet dat applicatiebeheer met zoveel mensen en kosten gepaard moet gaan. Dat moet met minder kunnen……

Mijn applicatiebeheer krijgt te weinig budget!
De IT-beheer afdeling wordt steeds weer geconfronteerd met ongeplande activiteiten, gewijzigde prioriteiten en Change-aanvragen terwijl zij juist de stabiliteit van systemen moet garanderen. Zij worden op SLA’s afgerekend die vaak overvraagd zijn. Dus moet er capaciteit bij…….

Hoeveel mensen heeft u nu echt nodig voor beheer?
Er is niet één algemeen geaccepteerde standaard om de normatieve capaciteit van een beheerafdeling te bepalen. Garansys neemt zelf veel externe systemen in beheer voor één vast bedrag per jaar inclusief het verhelpen van alle verstoringen. Zij moet dus wel een meer dan goede inschatting kunnen maken van de noodzakelijk in te zetten beheercapaciteit. Dit doet zij aan de hand van een beheerscan en die kan ook ingezet worden voor het bepalen van uw beheercapaciteit. Het resultaat kan de opmaat zijn voor het verbeteren van uw beheerafdeling of als input dienen voor in/outsourcingsvraagstukken. 

Bepaal uw beheernorm!
Is onze beheerscan een uitkomst voor u? U heeft daarbij vast en zeker nog de nodige vraagtekens. Stel uw vragen aan Hans Hulsink en hij zorgt voor het correcte antwoord.

Neem contact op met Hans Hulsink
Bel Hans Hulsink

Mail Hans Hulsink

Aanvraag beheerscan

Aanmelden Max & Aad strip
ImageBW

Beheer voor Libris Blz.

“Als ik een nieuw boek koop dan moet ik er altijd even aan ruiken. Het klinkt misschien gek, maar die geur is onbeschrijflijk.” Een gesprek met IT-manager en boekenliefhebber Jan van Schoot over de magie van boeken, zijn werk bij Libris Blz. en het belang van goed IT-beheer voor de  boekenbranche.

Libris is een collectief van zelfstandige boekhandels in Nederland en biedt aangesloten ondernemers ondersteuning bij de verkoop van boeken via drie kanalen: de winkel, het internet en digitaal lezen. Zo kunnen boekhandelaren via het platform www.digitaalbeursplein.nl tegen een gereduceerd tarief boeken inkopen. Jan: “Onze ambitie is om ondernemers te ontzorgen, zodat zij zich kunnen richten op hun kerntaak: het verkopen van boeken.”

In gesprek met Jan wordt al snel duidelijk hoe gepassioneerd
hij is over boeken. Zo vertelt hij hoe zijn liefde voor lezen op jonge leeftijd ontstond toen hij het boek ‘Kruistocht in Spijkerbroek’ van Thea Beckman las. “Nog steeds vind ik het heerlijk om weg te kruipen en te lezen over andere werelden. Ik vind het super dat onze applicatie eraan bijdraagt dat veel meer mensen met boeken in aanraking komen.”

Vaste afspraken
Het digitaal beursplein wordt sinds 2004 beheerd door Garansys. “Wij hebben gekozen voor Garansys omdat zij een heel duidelijk aanbod voor ons hebben,” zegt Jan. “Zij maken heldere afspraken over oplostijden, bieden ons een vaste prijs en geven een garantie van 99,5% op de continuïteit. Hierdoor weten we precies waar we aan toe zijn en komen we niet voor verrassingen te staan.”

“Wij krijgen garantie op de continuïteit, tegen een vaste prijs met vaste afspraken over oplostijden.”

Dagelijks maken honderden ondernemers gebruik van het digitaal beursplein en de applicatie is goed voor een omzet van 60 miljoen euro. Jan: “De gevolgen als er iets misgaat? Dan komt bijvoorbeeld voorraad niet binnen, of klantbestellingen worden niet op tijd afgeleverd, of de ondernemers kunnen helemaal geen bestellingen doen. Dit heeft directe gevolgen voor de klanttevredenheid en voor de goede naam van de boekhandel. Het digitaal beursplein moet voor 100% werken want onze ondernemers zijn hier afhankelijk van.”

Oplossing voor piekperiodes
In drukke perioden zoals ‘De maand van het spannende boek’ of ‘de Boekenweek’ is het nog belangrijker dat de applicatie goed werkt. “Toen de applicatie nieuw was verliep dit soms met horten en stoten, in deze periodes hadden wij vaker foutmeldingen,” zegt Jan. “Wat ik goed vind aan Garansys is dat zij hierover het gesprek aangaan en met oplossingen komen om ons te ontzorgen. Tegenwoordig laten wij ruim op tijd aan Garansys weten wanneer wij piekdrukte verwachten, en zij zorgen ervoor dat het systeem vooraf gecheckt is.” Linda is servicemanager bij Garansys en legt uit dat Garansys zowel continu als preventief beheer biedt: “Eigenlijk controleren wij constant of de gezondheid van de applicatie optimaal is. In drukke perioden zijn we extra oplettend zodat Libris ervan verzekerd kan zijn dat de applicatie altijd werkt.”

Lianne heeft als inkoop assistent dagelijks met de applicatie te maken en zij waardeert vooral de snelle reactietijd van Garansys. “Gelukkig gebeurt het niet vaak, maar als ik een prio 1 inschiet, dan reageren ze supersnel.[1] Ze laten ook altijd even via de mail weten hoe de melding is opgelost en dat is fijn. Dan kan je het even terugzoeken als het probleem zich nog een keer voortdoet.” Volgens Jan is een goede klik met mensen achter een bedrijf heel belangrijk. “Wij hebben een heel plezierig contact met de mensen van Garansys, ze communiceren helder en kunnen snel schakelen. Ik merk bij Garansys altijd een ‘drive’ om samen tot een oplossing te komen.”

Partnership
Elke maand vindt er een overleg tussen Jan en de servicemanager van Garansys plaats. “Wij bespreken dan het aantal meldingen, hoe ze zijn opgelost en of er verbeterpunten zijn. De sfeer tijdens zo’n gesprek is prettig en optimistisch. Als ik een vraag stel dan kunnen ze bij Garansys altijd precies uitleggen hoe het zit. En dan krijg ik ’s avonds om half 8 nog een mailtje met een extra uitleg. Echt partnership noem ik dat!” Linda voegt toe: “Een belangrijk gespreksonderwerp tijdens deze overleggen zijn de ontwikkelingen in de boekenmarkt. Sommige veranderingen hebben direct invloed op de applicatie en het is goed om hier tijdig op in te springen.”

“Wij hebben een heel plezierig contact met de mensen van Garansys, ze communiceren helder en kunnen snel schakelen.”

Jan vertelt dat hij inmiddels veel mensen van Garansys persoonlijk kent en dat dit de werkrelatie bevordert. Tijdens besprekingen geeft hij weleens een boek weg, om dit boek in een later gesprek te bespreken. “Het babbelen over boeken is zo ontzettend leuk, vooral als mensen die dezelfde passie delen.”

Inmiddels beheert Garansys ook de applicatie www.digitaalmarketingplein.nl voor Libris –een nieuw platform waar ondernemers hun marketingmaterialen kunnen aanschaffen. Is Jan niet bang dat de onlinewereld het voortbestaan van fysieke boekwinkels bedreigt? “Ik ben ervan overtuigd dat boekhandels altijd zullen blijven bestaan,” zegt hij vastbesloten. “Ondernemers voegen hun eigen smaak toe aan de winkel, wat zorgt voor onderscheid en aantrekkingskracht bij klanten. Het is geen eenheidsworst. Bovendien geloven wij bij Libris in de kracht van omni-channel: het digitaal lezen en het fysiek lezen kunnen naast elkaar bestaan, elkaar versterken. Onze applicaties zijn daar het bewijs van.”


Via deze pagina kunnen boekhandelaren eenvoudig boeken bestellen.


[1]
Garansys lost een prio 1 gegarandeerd binnen één werkdag op. Een prio 2 wordt opgelost binnen vier werkdagen.
 

ImageBW

Introductiefilm Caesar Experts

Onze partners van Caesar Experts hebben een erg leuk introductie-filmpje gemaakt over hun organisatie. Benieuwd naar wat zij als IT-organisatie te bieden hebben? Bekijk het filmpje hier.ImageBW

De opkomst van Blockchain

“Ik zou collega’s absoluut aanraden om naar een innovatie-avond te komen. Het is een hele interessante avond waar de nieuwste technologische ontwikkelingen aan bod komen,” vertelt Hugo. “Bijvoorbeeld hoe Big Data helpt om de eerste verschijnselen van dementie te herkennen, of hoe automatisering een bijdrage levert aan de landbouw.”

De innovatie-avond is een bijeenkomst die regelmatig wordt georganiseerd door de Caesar Groep. De avond is bedoeld voor collega’s, maar ook externen en studenten zijn van de partij. Hugo: “Deze keer kwam iemand van a.s.r. iets vertellen over Blockchain en de opkomst daarvan. Dat is iets dat mij erg interesseert.” Ook Alexander heeft veel geleerd . “Het is goed om op de hoogte te zijn van de nieuwste ontwikkelingen. Ik ben benieuwd hoe we dit kunnen toepassen bij Garansys.”

Nieuwsgierig naar wat Blockchain precies inhoudt? In dit filmpje wordt het op een simpele manier uitgelegd. 

ImageBW

Flexibel en avontuurlijk

In haar vrije tijd houdt Linda (33) van sportieve bezigheden in de natuur. Zij is regelmatig met haar mountainbike in het bos te vinden en vooraf legt zij zo min mogelijk de route vast: “Ik houd van avontuur, ik bedenk waar ik naartoe ga maar ik laat me tijdens het rijden graag verrassen”.

Linda de KoningDeze levensvisie komt goed van pas bij haar werk bij Garansys. “In mijn werk als servicemanager is flexibiliteit van groot belang. Vaak heeft de klant zelf al bepaalde ideeën over de oplossing voor zijn IT-vraagstuk. Door kritische vragen te stellen komt het regelmatig voor dat we gezamenlijk tot een slimmere oplossing komen. Elke situatie is anders en vraagt om een specifieke oplossing, waarbij uiteraard zo veel mogelijk gebruik gemaakt wordt van ervaring en al bestaande oplossingselementen. Een goed voorbeeld hiervan is de beheeroplossing die we bij Unilever hebben geïmplementeerd. Zij werkten voorheen met eigen specialistische medewerkers, wat hen afhankelijk maakte van één persoon. Wij hebben het beheer overgenomen en werken in teamverband waarbij er altijd iemand aanwezig is die een oplossing kan bieden. Hierdoor zijn we in staat om meer continuïteit te bieden tegen een fractie van de kosten”.


Als servicemanager is Linda de verbindende schakel tussen de klant en IT-teams. “In mijn werk is het belangrijk om technische zaken op een simpele manier aan de klant te kunnen uitleggen. Ik onderhoud zowel contact met mijn IT-collega’s als met de klant en moet met beide partijen goed communiceren, zodat zij elkaar begrijpen. Dit doe ik door me goed in te leven en altijd te luisteren naar iedereen. Het mooiste compliment dat ik kan krijgen is als de klant zegt dat hij altijd bij ons terecht kan, dat is waar ik het voor doe.”
ImageBW

Big Improvement Day

De 10e editie van de Big Improvement Day (BID) was een groot succes. Deze dag is opgezet om topmensen uit het bedrijfsleven, de overheid en onderwijs bij elkaar te brengen om kennis te delen, elkaar te inspireren en gezamenlijke innovaties te stimuleren of te ontplooien. Garansys is partner van BID en nodigt ieder jaar haar klanten en ambassadeurs uit. In totaliteit hebben ongeveer 700 mensen zich vermaakt bij uiteenlopende sessies en workshops.

 

Uitreiking Innovatie Award aan InklessEen van de hoogtepunten was de presentatie van INKLESS, jonge uitvinders afkomstig van de TU-Delft die een printer ontwikkeld hebben die geen inkt of toner meer nodig heeft. Dat heeft een ware revolutie tot gevolg in deze branche waar giganten als HP, Ricoh, Canon maar ook bedrijven als 123inkt.nl hun huidig verdienmodel zien verdwijnen. INKLESS heeft dan ook de BID-innovatieprijs gewonnen.

 

Joris Kuppens gaf een 3-minuut durende presentatie over de rol die de BID heeft gespeeld bij het ontstaan van MatchMaker Zorg, waarvoor Garansys de nodige software ontwikkeld heeft. Daarnaast was de presentatie van PICNIC inspirerend. Zij bezorgen gratis boodschappen thuis in speciaal ontwikkelde elektrische wagens, tegen gegarandeerd de laagste supermarktprijzen. Zij draaien inmiddels proef in Amersfoort. De oprichters van PICNIC zijn dezelfde mensen die ooit Route Mobiel en Tango hebben opgericht.

 

Luc Spaas als inleider van een workshopTen slotte hebben collega’s van de Caesar Groep een workshop geleid met als onderwerp: ‘Samenwerking & regelgeving, vriend of vijand?’. De inleiders waren Luc Spaas, Jan Gudde (CIO MBZ) en Mark Bressers (Directeur regeldruk en ICT beleid MEZ). Tussen alle sessies door was er voldoende gelegenheid om te netwerken en met onze klanten te spreken die deze inspirerende dag zeer gewaardeerd hebben.

ImageBW

Dynamische hackavond

“Zo’n avond is ontzettend leuk, we kunnen spelen met de nieuwste technologieën en van alles uitproberen. De sfeer is dynamisch, als iemand een idee roept gaat een ander er meteen mee aan de slag,” vertelt Bert enthousiast. “We werken veel samen, zitten meestal met zijn tweeën achter een computer en dat is heel gezellig. Het bier en de chips ontbreekt ook niet natuurlijk!” zegt hij lachend.

Jan en BertDoor de vrije setting ontstaan tijdens hackavonden de leukste ideeën. Bert waakt er wel voor dat het niet te serieus wordt. “We zijn nu al een tijdje bezig met één project en het gevaar is dat we gaan werken met backlogs en deadlines. Ik vind juist dat dit soort avonden ongepland moeten verlopen, gewoon uitproberen en vertrouwd raken met de nieuwste technologieën, dat geeft me een blij gevoel."


ImageBW

Nieuwe APP Buurtwelzijn

En toen kwam het verlossende bericht binnen vanuit Apple: ‘Uw ingediende App is goedgekeurd en opgenomen in de Apple App Store.’ Voor Alexander Vermeulen betekent dit veel. “We hebben de afgelopen maanden keihard gewerkt aan het bedenken, ontwikkelen en maken van deze app. Het was een supergaaf moment op de App Store te openen en onze app te zien staan!”  

Verrassende samenwerking met de Bibliotheek Z-O-U-T
In het laatste kwartaal van 2016 heeft Garansys deze app ontwikkeld voor haar klant BuurtWelzijn. Stichting BuurtWelzijn heeft als doel om mensen in hun eigen buurt met elkaar te verbinden. Zij gebruiken hiervoor hun online platform www.mijnbuurtwelzijn.nl. Op dit sociale platform kunnen buurtbewoners contact met elkaar zoeken, elkaar helpen en in groepen samenwerken om de buurt mooier te maken. Het was een grote wens van Stichting BuurtWelzijn om met een mobiele applicatie het contact tussen buurtbewoners verder te bevorderen.

Al langere tijd werden ook de activiteiten van de Bibliotheek Z-O-U-T (Zuidoost Utrecht) via de website van BuurtWelzijn bekend gemaakt. Ook de bibliotheek had interesse om haar activiteiten via een app te publiceren en had daarvoor een budget van de Provinciale staten Utrecht gekregen. Gesprekken met de directeur van bibliotheek Z-O-U-T, Mariet Wolterbeek, hebben gleid tot een onverwachte samenwerking tussen Garansys, Stichting BuurtWelzijn en de Bibliotheek Z.O.U.T. Alexander: “Het was heel leuk om met deze partijen samen te werken, iedereen had eigen ideeën over hoe de app eruit moest gaan zien en zo breng je elkaar echt verder.”

Gebruik van GPS
De app biedt op een gemakkelijke manier inzicht in alle, door de Bibliotheek Z-O-U-T en Stichting BuurtWelzijn gepubliceerde activiteiten die in de buurt georganiseerd worden. Tevens biedt de app de mogelijkheid om op basis van GPS de plaats te bepalen waar de gebruiker op dat moment is, om zo activiteiten te tonen in de buurt.

Alexander kijkt uit naar de toekomst: “In februari 2017 zullen wij een korte film publiceren waarin te zien is hoe deze app tot stand is gekomen, daar heb ik veel zin in. Nu staat niets ons nog in weg om de app officieel te lanceren!”

ImageBW

Samen software beheren

Jeroen en Frans hebben voor hun klant www.exportdocumenten.com een nieuwe versie van de website ontwikkeld. Jeroen werkt als business-analist bij Garansys en vertelt: “Het bestelproces is flink verbeterd, we hebben een adresboekfunctie toegevoegd en het is nu ook mogelijk om de informatie van vorige aanvragen te gebruiken bij een nieuwe bestelling. Al met al is het voor klanten nog eenvoudiger geworden om de benodigde documenten snel aan te vragen." 

Bedrijven die internationaal handelen krijgen vaak te maken met ingewikkelde regelgeving. www.exportdocumenten.com biedt uitkomst: de klant kan invoeren naar welke landen het product verzonden wordt en dezelfde dag krijgt hij de juiste exportdocumenten toegestuurd. Frans: “Omdat bedrijven vaak willen dat de producten nog op dezelfde dag worden verstuurd, moeten wij als beheerders snel kunnen schakelen. Dat is het meest uitdagende aan het werk.”

Frans is lead-beheerder bij Garansys en legt uit hoe het in zijn werk gaat als er iets verandert aan de software. "Het is altijd spannend als een nieuwe versie van software live wordt gezet. Als beheerders vertrouwen we er natuurlijk op dat de nieuwe update kwalitatief goed ontwikkeld is door ons realisatieteam, en dat de functionaliteit voldoet aan wat door de business analist is bedacht.

Toen de software in productie kwam, waren Frans en Jeroen de hele dag bij de klant aanwezig. Jeroen: “Ik vind het een grote meerwaarde om op de eerste dag fysiek aanwezig te zijn want dan kunnen we direct inspelen op problemen. Ook hebben we een directe communicatie en voorkomen we dat klanten lang last ondervinden van eventuele storingen. Gelukkig werkte de software goed, er kwam maar één melding binnen en die hebben we snel kunnen oplossen,” vertelt Jeroen trots.

ImageBW

'Ik wil geen grijze muis zijn'

“Ik weet nog goed dat ik op de A2 reed toen ik werd gebeld door het secretariaat van Eliyahu Goldratt. Hij wilde een afspraak om met ons te praten. Ik kon het niet geloven, dé Eliyahu Goldratt! Ik heb meteen Ja gezegd.” Een week eerder had Goldratt gesproken op een seminar en dat maakte grote indruk. “Zijn overtuiging en passie, het rigoureuze anders denken, het was een man van wie je elk woord gelooft dat hij zegt.”

Goldratt had een aansprekende visie over IT-projecten en hoe die verbeterd konden worden. “De aanname was dat projecten altijd uitlopen, dat is gewoon zo, dat is tot op de dag van vandaag een feit,” zegt Luc resoluut. “Een andere aanname was: het zou interessant zijn als projecten niet meer uitlopen, dus als het zou lukken om projecten tijdig of zelfs sneller af te ronden, mét een hogere kwaliteit.” In dit gesprek werd de basis gelegd voor een andere kijk op dienstverlening - Garansys was geboren.

Andere benadering van opdrachten
“Ik geloof echt dat wij met Garansys op een vernieuwende manier werken. Ons werkmodel gaat niet uit van het ouderwetse ‘uurtje/factuurtje’, waarbij je primair wordt beloond op inspanning. Nee, wij willen samen met de klant doelen behalen, samen oplossingen van waarde creëren zodat organisaties hun plek in de wereld kunnen behouden of versterken. Want dat is in deze tijd echt niet makkelijk.

“We benaderen opdrachten door samen met de klant te bepalen: welk resultaat willen we behalen? Dit vraagt een totaal andere manier van werken.”

Wij willen de IT-dienstverlening veranderen door echt samen te werken met de klant, elkaar samen sterker maken dus. Wij werken alleen nog maar op projectbasis, met vaste resultaat –en prijsafspraken. Door deze wijze van werken worden we beoordeeld op de uitkomst en dit vraagt een totaal andere manier van het benaderen van opdrachten. We beginnen bij het eindpunt en vragen ons samen met de klant af: welk doel willen we met elkaar behalen? Van daaruit bepalen we de slimste manier om dat te doen. Door constant bezig te zijn met het resultaat, doen we alleen datgene wat noodzakelijk is. Ik ben ervan overtuigd dat resultaatgericht werken steeds meer gewoongoed zal worden en dat vind ik heel goed.”

Het belang van waardering
Resultaatgerichtheid loopt als een rode draad door het leven van Luc. Hij groeide op in een gezin met een ambitieuze vader die behoorlijk hoge eisen aan hem stelde. “Ik speelde al op jonge leeftijd hockey en als ik een wedstrijd won was het niet genoeg – ik wilde bij de beste horen, naar een hogere klasse, bij Jong Oranje. Mijn vader inspireerde me hierin, maar de andere kant was dat complimenten soms schaars waren. Dit heeft een positieve uitwerking gehad want het heeft ervoor gezorgd dat ik altijd het beste uit mezelf wilde halen, altijd ging voor resultaat en allesbehalve een grijze muis wilde zijn. Waar ik echter last van had: het was nooit genoeg, we vierden geen feest. Het klinkt nu negatiever dan het was hoor, maar waardering voor kleine dingen is ook noodzakelijk.”

Tijdens het gesprek over zijn vader is een andere - meer emotionele - kant van Luc zichtbaar. Hij vertelt hoe hij de opvoeding van zijn 3-jarige zoon ervaart, de zoon die hij onverwachts op latere leeftijd kreeg en wiens geboorte hij ziet als een cadeautje waar hij nog dagelijks dankbaar voor is.

“Nu ik zelf een zoon heb zie ik hoe belangrijk het is om waardering uit te spreken. Elke dag laat ik Hidde merken dat ik trots op hem ben en geniet van het plezier.”

Rationeel meten van gevoel
Het laten blijken van waardering, het vieren van kleine gebeurtenissen en het stimuleren van ambitie vindt Luc dan ook heel belangrijk binnen Garansys. “Als ik op kantoor binnenkom dan zie ik hardwerkende, toegewijde mensen. Dan hoor ik dat ze zich zorgen maken over een Prio 3 en dat is natuurlijk goed, maar tegelijkertijd denk ik: wees trots dat er geen Prio 1 is!” Volgens Luc is het meten van de tevredenheid onder werknemers heel belangrijk. “Ik volgde ooit een training bij een topsportcoach en wat hij zei was voor mij een eyeopener: ‘het meten van prestaties is goed maar het meten van passie en plezier is veel waardevoller, dan volgen de prestaties vanzelf.’ Het is eigenlijk heel simpel: als een personeelslid in een sterrenrestaurant een fout(je) maakt, hij baalt ervan en corrigeert het direct, dan voel je commitment en is het niet erg. Als iemand het foutje niet eens heeft gezien, of het niet erg vindt, dan heb je een probleem. Dan heb je te maken met iemand die gewoon zijn werk doet en zich niet betrokken voelt bij de organisatie – geen passie en geen plezier.”

“Het meten van prestaties is goed maar het meten van passie en plezier is veel waardevoller, dan volgen de prestaties vanzelf.”

Luc wil zijn teams stimuleren om het beste uit zichzelf te halen en die passie uit te stralen naar buiten. “Ik meet de tevredenheid onder collega’s heel concreet en op een rationele manier, ja ik ben een redelijk rationeel persoon,” zegt hij lachend. “Bij elke maandelijkse lunch vraag ik: ‘hoe voel je je bij Garansys’ en dat vult iedereen in op een groot vel. Het is zo belangrijk om te weten hoe mensen zich voelen, om dat meetbaar te maken.”

Vrijheid en verantwoordelijkheid gaan hand in hand
De werkwijze van Garansys vraagt om specifiek gedrag van iedereen die voor Garansys werkt. Luc: “Alles draait bij ons om zelfstandigheid en eigen verantwoordelijkheid. Dat vraagt zeker wat van mensen: kunnen ze zichzelf managen, kunnen ze het aan om niet aangestuurd te worden van bovenaf, kunnen ze vrijheid en verantwoordelijkheid aan. Ik merk dat veel mensen het prettig vinden om aangestuurd te worden maar ik zeg altijd: indien je een probleem ziet, probeer dan eerst zelf drie oplossingen te bedenken, bepaal je voorkeur en daarna praten we verder.”

Tot in de kleinste zaken is het businessmodel van Garansys -dat uitgaat van vertrouwen, vrijheid en verantwoordelijkheid voor resultaat, doorgevoerd in het bedrijfsproces. Van de vakantiedagen (dit wordt zelfstandig door het team geregeld), tot beoordelingen (dat doen teams zelf) tot de kleinste beslissingen (eigenlijk mag alles zelf besloten worden). Is er nog wel een rol voor de directeur weggelegd? Luc: “Mijn rol is vooral ondersteunend, samen goede controlemechanismen ontwikkelen en naar buiten toe gericht. Ik zit veel in stuurgroepen en wordt ingeschakeld als er onverwachte dingen gebeuren in projecten. Dat is echt leuk, want ik ben veel meer betrokken bij de inhoud, procesmatig dan he,” lachend vervolgt hij: “want IT-technisch heb ik geen idee hoe het werkt.

Ambitieus binnen Garansys en richting klanten
"Ik zit veel bij klanten aan tafel en hoor wat zij zoeken. Het echt luisteren naar de klant is zo belangrijk, begrijpen waarom zij iets willen. Wij laten de klant ook altijd heel kritisch kijken naar het opgeleverde resultaat, zij mogen elke audit houden die zij willen. Daar moet je niet bang voor zijn maar juist van leren.”

Luc ziet een rol voor zichzelf weggelegd om de collega’s bij Garansys echt verder te brengen. “Dat doe ik nog te weinig, ik wil mensen meer stimuleren, van een acht een tien maken. Het klinkt raar maar ik investeer niet in een zes. Als je investeert in zessen dan wordt alles uiteindelijk een zeven en dat is niet goed genoeg, dan wordt iedereen een grijze muis.

En hierin maakt Luc geen onderscheid tussen collega’s en klanten. “Ik wil het beste uit mensen halen, dus ook klanten wil ik stimuleren om hun ambities uit te spreken en hoge doelen voor zichzelf en voor ons te stellen. Door onze resultaatgerichte manier van werken stimuleren wij onze klanten om nog beter te worden, om echt samen beter te worden. Ik ben ervan overtuigd dat wij met Garansys de nieuwe norm in IT laten zien en dat mogen wij wat mij betreft veel meer gaan uitstralen naar buiten toe. Dat is mijn ambitie voor 2017.”

ImageBW

Succesvol migratieproject DRG

Er was haast geboden bij de migratie naar de nieuwe versie van het boekingssysteem voor De Reisspecialisten Groep (DRG). Het oude systeem zou namelijk eind 2016 uit de lucht worden gehaald. Als de migratie niet op tijd afgerond zou zijn, kon DRG in grote problemen komen met het boeken van cruises en vluchten. 
 
DRG maakt gebruik van het boekingssysteem ‘Amadeus’, een systeem waarmee zij cruises en vluchten kan boeken voor haar klanten. Serge van Garansys vertelt: “Amadeus had een nieuwe versie beschikbaar en alle systemen van DRG moesten geschikt worden gemaakt voor deze nieuwe versie. Dit vergde goede samenwerking met alle internationale partners van DRG.”
 
Het is gelukt om alle systemen over te zetten en de certificeringen zijn op orde, dit betekent dat de migratie is gelukt en de websites live mogen. Serge: “Voor DRG is het applicatielandschap eenvoudiger geworden en dat is prettig. Ik kijk vooral positief terug op dit project omdat wij zo snel hebben gewerkt en de internationale samenwerking zo goed verliep. Ik heb ontdekt: als je allemaal hetzelfde doel hebt, dan kan je heel gedegen werken.”

Logo
Image

SPARKMOMENTS

Serge: “Bij een opdracht voor Avio-Diepen merkte ik hoeveel je van elkaar kan leren. Ravin vertelde mij hoe processen van de klant werken en ik leerde hem om de codes beter op te zetten. Het is gaaf om zo samen te werken."

Lees meer...
Logo
Image

SPARKMOMENTS

Gebruikers van IT-oplossing voor intermediairs van De Amersfoortse waarderen deze intermediair-applicatie met een 7,2! Fijn resultaat van samen verantwoordelijkheid nemen.

Lees meer...
ImageBW

Filmpje VAF

Een scherm waarop een scheepseigenaar in één oogopslag allerlei informatie ziet over zijn vloot. Dat was de droom van Erik van Ballegooijen van VAF Instruments. Voor de bouw van dit systeem werd Garansys ingeschakeld en met resultaat: “Het systeem is nog mooier geworden dan ik vooraf had kunnen bedenken.”

Waar vroeger een schipper in een logboek bijhield hoeveel afstand er was afgelegd en brandstof was verbruikt, bevinden zich tegenwoordig honderden meetinstrumenten aan boord die ervoor zorgen dat informatie digitaal bij de scheepseigenaar terechtkomt. Erik: “Onze sensoren meten van alles, van
het brandstofverbruik tot de vervuiling van de schroef.”

Tijdrovende handmatige analyse
Deze grote hoeveelheid aan ruwe data kwam terecht bij de scheepseigenaar, die er vervolgens handmatig analyses mee moest uitvoeren zodat hij beslissingen kon nemen over zijn vloot. Erik: “Het handmatig analyseren van de data kostte veel tijd en moeite. Wij hebben daarom jarenlang gewerkt aan een systeem dat de data automatisch analyseert, door gebruik te maken van wiskundige algoritmen.”

In Garansys vond VAF Instruments de partner om samen het systeem verder te ontwikkelen. “De reden dat wij kozen voor Garansys was dat zij vooraf een vaste prijs en deadline met ons afspraken.”  

Enthousiasme tijdens maakproces
“Het fijne aan de samenwerking met Garansys was dat de medewerkers heel enthousiast en bevlogen waren over het product. Zij dachten inhoudelijk mee over mogelijkheden om het systeem nog beter te maken.”

Ook vond Erik het prettig dat Garansys een relatief kleine organisatie is, waardoor het contact snel en gemakkelijk was. “De medewerkers van Garansys kwamen regelmatig bij ons op kantoor werken. Hierdoor had ik echt het gevoel dat het een gezamenlijk project was.”

Trots op resultaat
“Het is nog mooier geworden dan ik had gehoopt,” vertelt Erik enthousiast terwijl hij het systeem demonstreert. “Een scheepseigenaar kan inloggen en op de startpagina direct zien waar zijn vloot zich bevindt. Hij heeft tevens toegang tot allerlei informatie, van de stroperigheid van de brandstof tot de afgelegde afstand van het schip. In grafieken kan hij dit soort zaken met elkaar vergelijken.”

Inzicht in deze informatie zorgt volgens Erik voor een enorme besparing, ten aanzien van kosten en het milieu. Erik geeft een voorbeeld: “Stel een containerschip verbruikt 30.000 ton brandstof per jaar. Als de schroef slechter wordt vanwege vervuiling, kost dit 1200 ton extra brandstof per jaar. Ter vergelijking: dit zijn zo’n 1000 auto’s per jaar aan vervuiling. In ons systeem ziet de scheepseigenaar precies wanneer het rendabel is om de schroef schoon te maken, wat hem tonnen aan geld en brandstof kan besparen.”

Bekijk hier het filmpje waarin Erik het systeem demonstreert.

ImageBW

'Zeg vaker Nee'

“In veel bedrijven waar wij komen, heerst een beleid van ‘input-denken’”, legt Lars uit. “Er komt een bepaalde hoeveelheid werk binnen en dit werk wordt vervolgens verdeeld onder de werknemers. Mensen die weinig omhanden hebben, krijgen dus als eerste extra werk uitgedeeld. Men denkt: ‘als mijn werknemers maar druk zijn en veel werk oppakken, wordt er ook meer opgeleverd.’

Volgens Lars is dat echter een foutieve aanname. “Het is niet per definitie zo dat er meer werk gedaan wordt als er meer uren worden gedraaid. In de praktijk werkt het juist vaak averechts!”


Verlies aan flexibiliteit en snelheid, meer stress
“Vooral bij werkzaamheden waar men afhankelijk van elkaar is, betekent te veel werk dat mensen op elkaar moeten wachten, wat leidt tot uitloop van het werk en tot stress. Soms heb je geen tijd om op elkaar te wachten wat resulteert in een project dat onaf of met lage kwaliteit wordt opgeleverd.”

Garansys onderschrijft het gedachtegoed van Eliyahu Goldratt die zei: Als ¼ van de projecten wordt stopgezet, komt er veel meer werk af. Lars voegt daaraan toe dat IT-bedrijven moeten leren denken vanuit ‘output’ in plaats van vanuit ‘input’.

Een oplossingen die nog weleens wordt gekozen is het bijschakelen van meer mensen. Vanuit “input” gedacht, betekent meer mensen dat je meer uren beschikbaar hebt en dus meer kunt doen. Maar dit is alleen waar als die mensen zelfstandig hun resultaten kunnen halen. Zo gauw ze andere mensen of gezamenlijke resources nodig hebben dan blijkt dat de extra uren input veel minder effect hebben dat je vanuit het Excel-overzicht zou verwachten. Vergelijk het met het tegelen van een badkamer. Als je dat met meer mensen gaat doen, sta je elkaar al snel in de weg in plaats van dat je meer vierkante meter per uur betegelt.

Oplossing: Selectie aan de poort
“Het denken in outputeenheden helpt enorm, vooral als je bij het realiseren met relatief stabiele teams werkt. Neem het voorbeeld van de badkamers. Door vooraf gezamenlijk te bepalen hoeveel vierkante meter je kunt betegelen, weet je precies hoeveel werk je aankan. Bij een nieuw IT-project bepaal je vooraf met je team hoeveel outputeenheden het project is, of er binnen het team ruimte is en hoe snel er opgeleverd kan worden.”

En er zijn meer voordelen van het werken in teamverband. “In een team zitten idealiter allerlei verschillende mensen, met ieder hun eigen kwaliteiten en kennis. Teamleden kunnen elkaar aanvullen en onderling het werk verdelen.”

Teams zelfstandig laten werken, sturen op output en een betere selectie aan de poort, dat is dus waar Lars voor pleit. “En vaker Nee zeggen,” voegt Lars toe. “Met een steunend team achter je is dat sowieso gemakkelijker dan als je er alleen voor staat. Ik ben ervan overtuigd dat het werkproces veel sneller, efficiënter en leuker wordt, als mensen beter hun grenzen aangeven.” 

Meer weten?

Lars tipt het boek ‘Leidinggeven zonder cijfers’ van Filip van den Driessche en Han Looten. In het boek wordt outputsturing uitgelegd en worden de verschillen met inputsturing helder uiteengezet. Vervolgens gaan de auteurs in op wat er komt kijken als je outputsturing als leidend principe in je organisatie toepast - voor manager en medewerker.

Lars heeft een zeer interessant Whitepaper geschreven over Agile werken in IT-organisaties. Klik hier om de Whitepaper te downloaden.

ImageBW

Inspiratie door Hololens

Een Hololens ziet eruit als een uit de kluiten gewassen zonnebril. Wie de bril opzet begeeft zich in de ‘gewone’ analoge wereld, waar plotseling digitale 3D-modellen in kunnen verschijnen. Hiermee wordt de kloof tussen de digitale en analoge wereld overbrugd. De Caesar Groep (waartoe Garansys behoort) experimenteert volop met deze bril en de toepassing ervan.

Tijdens de interactieve presentatie konden bezoekers ervaren hoe het voelt om de Hololens te gebruiken. Zo werd er bij een collega bijvoorbeeld een ‘virtuele ballerina’ boven zijn hoofd geplaatst. Marjon “Wij konden op een scherm volgen wat er gebeurde en dat was ontzettend grappig. Sommigen hadden na afloop zelfs last van hun vingers door de ongebruikelijke handbewegingen!”

Na afloop is er nog volop met elkaar nagepraat over de toepassingen die deze nieuwe uitvinding te bieden heeft. Een greep uit de reacties: “Helemaal super”, “Het gaf energie,” “Ik voel me helemaal geïnspireerd!”

Meer weten? Klik hier


ImageBW

Succesvolle sprint

De vernieuwde website levert een belangrijke bijdrage aan transparantie van de kwaliteit van de zorg. Het is een website van en voor professionals die actief betrokken zijn bij het verbeteren van de kwaliteit van zorg. Het doel is om inzicht en overzicht te bieden. Het is een plek om te delen, een plek waar kwaliteitsinformatie gebracht en bekeken kan worden. Het gaat hier bijvoorbeeld om kwaliteitsstandaarden, informatiestandaarden, meetinstrumenten, kwaliteitsgegevens en ‘Good practices’. 

Reacties van gebruikers
Sinds de livegang in april 2015 is de website al flink verbeterd. De belangrijkste verbeteringen zijn de zoekfunctie, de lay-out en de beveiliging van de site. Daarnaast is het indienen van kwaliteitsstandaarden en meetinstrumenten gemakkelijker geworden. Kim Boerman is vanuit Zorginstituut Nederland (ZINL) betrokken bij de website als projectleider en vertelt over de reacties: "Over het algemeen zijn de gebruikers redelijk positief, zij vinden de website faciliterend, logisch en inzichtelijk. Kritische geluiden zijn dat de website niet altijd makkelijk in het gebruik is en dat producten soms lastig te vinden zijn." 

Prettige en efficiënte samenwerking
Garansys en ZINL werken al ruim 1,5 jaar samen aan de ontwikkeling van deze complexe website. "De samenwerking met Garansys ervaar ik als positief," vertelt Kim. "De communicatie verloopt prettig en efficiënt. Wij hadden als verbeterpunt aangedragen dat wij graag eerder in het proces contact wilden hebben met de bouwers en testers van de website. Vanuit Garansys is hier werk van gemaakt met als gevolg dat de bouwers en testers vaker bij overleggen zitten. Dit maakt het gemakkelijker om sneller beslissingen te nemen.”

De website zal de komende tijd, onder andere door te kijken naar reacties van gebruikers, nog verder verbeterd worden in een laatste sprint. Via deze link kunt u zien hoe de website er nu uitziet. Wij horen graag wat u ervan vindt!

 

ImageBW

Filmpje ASR Nederland

Edwin had weinig vertrouwen in het IT-verandertraject van Garansys. “Ik dacht: 'daar gaan we weer.' Wij hadden wel vaker dit soort trajecten gedaan en uiteindelijk merk je toch dat die dingen uitsterven. Dan verzanden we weer in de manier van werken zoals we dat gewend zijn met elkaar.”

Toch bleek het traject met Garansys echt anders te zijn. Edwin en Marjolein vertellen in dit filmpje waarom.

Bekijk het filmpje hier (2;08 minuut)

ImageBW

VAF wint prijs!

Vol trots feliciteren wij VAF Instruments met het winnen van de 'Energy Efficiency Solution Award 2016'. Zij wonnen de prijs met het systeem IVY, wat Garansys heeft helpen ontwikkelen.

Met het innovatieve IVY-systeem heeft een scheepseigenaar voortaan in één oogopslag inzicht in het functioneren van zijn gehele vloot. Overal ter wereld kan ingelogd worden en in grafieken is precies te zien waar de vloot zich bevindt, welke afstand is afgelegd en hoeveel brandstof er is verbruikt. Daarnaast biedt het systeem talloze mogelijkheden om gedetailleerde scheepsinformatie automatisch te analyseren. Het systeem maakt het voor een scheepseigenaar veel gemakkelijker om beslissingen te nemen over zijn vloot. Garansys en VAF Instruments hebben hiermee een praktisch en gebruiksvriendelijk systeem ontwikkeld wat een enorme tijd, kosten en milieubesparing oplevert. 

De 'Ship Efficiency Awards' worden jaarlijks uitgereikt aan de meest vernieuwende, energiebesparende en efficiënte innovaties in de scheepvaart. Het is een globaal evenement dat dit jaar plaats vond in Londen. Dilemma's en patronen

Met elkaar houden we ons gedrag in stand. Ook als we dat niet wenselijk vinden. We zitten vast in dilemma's: kiezen we bijvoorbeeld voor de korte of lange termijn?
 
Deze dilemma's in kaart brengen helpt om patronen te doorbreken: een kernelement uit onze veranderaanpak (consultancy).
Deze whitepaper gaat daar dieper op in.

ImageBW

17% meer productie

Op de schade-afdeling van a.s.r. verliep het werkproces niet vlekkeloos. “Het kostte ontzettend veel energie om onze IT-productie te halen en collega’s hadden soms weinig plezier in het werk”, vertelt Marjolein Smidt. A.s.r. vond een verandertraject belangrijk zodat de efficiency verhoogd werd en klanten beter bediend zouden worden. Garansys ging aan de slag met als doel: een voorspelbaar en productief voortbrengingsproces van IT. Niet iedereen zat echter op verandering te wachten.

“Daar gaan we weer,” dacht Edwin Dupont toen hij hoorde dat er een verandertraject aankwam. Binnen de organisatie was al vaker iets ingezet, maar zonder blijvend resultaat.

Eerst ruimte om te analyseren
Er werd gestart door met een gemêleerde groep mensen van a.s.r. te kijken wat er beter kon in het werkproces[1]. Zo bleek bijvoorbeeld dat er meer aandacht nodig was voor het stellen van prioriteiten. Marjolein: “Wij deden te veel dingen tegelijk, waardoor het soms lastig was om alles op tijd af te krijgen.”


“Het besef dat knelpunten ook bij andere teamleden herkend werden, was voor ons een krachtig bewustwordingsproces.”

Hoewel Edwin aan het begin sceptisch was, werd hij steeds enthousiaster en vond hij de kritische en coachende houding van de consultants van Garansys prettig. Edwin: Steeds werd gevraagd of de knelpunten ook bij andere teamleden herkend werden. Dit was voor ons een heel krachtig bewustwordingsproces.”

De oplossingen voor de problemen moesten vooral uit de mensen zelf komen en consultants van Garansys boden ondersteuning door de juiste vragen te stellen. Marjolein: “Soms was het minutenlang stil en wisten wij geen oplossing, je kon echt de ‘hersens horen kraken’. Voor sommige deelnemers duurde dit proces te lang, men werd ongeduldig en wilde snel resultaat zien. Garansys kiest echter bewust voor een werkwijze waar de tijd wordt genomen.

Blijvende verandering
Een kernteam binnen a.s.r. ging zich intensief bezighouden met de implementatie van de veranderingen. Vanuit Garansys werden bijeenkomsten georganiseerd en met behulp van spelvormen leerde men elkaar echt kennen. Zo moest er bijvoorbeeld een toren gebouwd worden van spaghetti en spekjes. Sommige teamleden begonnen gelijk met de klus terwijl anderen meer afwachtend waren. Resultaat: de toren kwam er nooit. Marjolein: “Door deze oefeningen besefte ik hoe belangrijk het is om samen te werken.” Edwin: “Ik heb beter geleerd om me te verplaatsen in verschillende collega’s, dit komt nog steeds van pas in mijn dagelijks werk.


“Medewerkers stonden 100% achter de veranderingen, omdat zij alles zelf hadden bedacht.”

Maandelijks gaf het kernteam demonstraties over de voortgang aan de rest van de afdeling. Marjolein: “Wij kregen vanuit het management alle vrijheid en daardoor was het echt ‘ons project’. Ik kreeg ontzettend veel energie van het nadenken over de veranderingen, het was heel erg leuk!”
Manager Eric van Ieperen: “Voor mij was het heel spannend om de medewerkers zoveel vrijheid te geven. Wat als zij onvoldoende resultaten zouden behalen? Ik werd echter heel goed op de hoogte gehouden van de vorderingen en kon het dus loslaten. Het mooiste vond ik dat de medewerkers 100% achter de veranderingen stonden, omdat zij alles zelf hadden bedacht.”

Hogere productiviteit en veel meer werkplezier
Na 12 maanden is er bij de schadeafdeling van a.s.r. een nieuwe manier van werken ontstaan. Edwin: “Er wordt nu bij aanvang van een project gekeken wat prioriteit heeft, wij weten hoeveel werk we aankunnen en maken hierin bewuste keuzes.” Marjolein: “Het belangrijkste verschil met voorheen is dat ons productieproces meer gestroomlijnd is. Als gevolg hiervan is onze productiviteit met 17% toegenomen. Mijn collega’s ervaren meer rust en er is meer samenwerking. Over het algemeen is mijn eigen werkplezier enorm toegenomen. Ik heb meer energie dan ooit!”


[1] Hierbij maakt Garansys gebruik van elementen uit de TOC (Theory of Constraints) waarbij gekeken wordt naar ‘knelpunten’ binnen de organisatie.

ImageBW

Filmpje fotoshoot

De foto’s voor de nieuwe website werden gemaakt op een wel heel bijzondere locatie: de metaalkathedraal in Utrecht. Op deze industriële, stoere plek kwamen er plotseling hele andere kanten van onze medewerkers naar boven!


Logo
Image

SPARKMOMENTS

Ik geniet ervan als klanten zeggen dat zij het gevoel hebben altijd bij ons terecht te kunnen, een mooier compliment bestaat er niet!

Lees meer...
Logo
Image

SPARKMOMENTS

“Als ik software maak die gebruiksvriendelijk is en ook nog foutloos werkt, dan ben ik trots op mijn werk.”

Lees meer...
Logo
Image

SPARKMOMENTS

“Ons productieproces is beter gestroomlijnd, de productiviteit is met 17% toegenomen en ik heb veel meer plezier in mijn werk!”

Lees meer...
ImageBW

Mooiste applicatie ooit

In de scheepsvaart wordt gebruik gemaakt van sensoren om allerlei zaken te meten, zoals de hoeveelheid verbruikte olie, de kracht die de motor levert en de vaarsnelheid. Ruben: “VAF Instruments ontwikkelt deze sensoren en beschikt daardoor over een enorme hoeveelheid data, waarvan zij het potentieel wilden benutten.” 

VAF Instruments heeft de kennis ontwikkeld over hoe deze grote hoeveelheid data inzichtelijk gemaakt kon worden via Key Performance Indicatoren (KPI’s) en hoe deze gevisualiseerd kon worden in een overzichtelijk dashboard voor haar klanten. Aan Garansys werd gevraagd om het systeem te maken die deze data kon verwerken en de KPI’s kon visualiseren middels een dashboard. Als Solution Architect is Ruben (28 jaar) betrokken geweest bij het ontwerp van het systeem. “Wij zijn heel doelgericht met de klant in gesprek gegaan om te horen wat zij wilden, bij het ontwerp hebben we steeds nagedacht over de gebruiksvriendelijkheid en de functionaliteit.

”Het ontwikkelde systeem zorgt ervoor dat de grote hoeveelheid data automatisch wordt omgezet naar een leesbaar overzicht. Ruben: “In één oogopslag kan nu alle informatie over de schepen bekeken worden in grafieken en widgets, tot op de minuut nauwkeurig. Dit maakt het eenvoudig om data van verschillende schepen met elkaar te vergelijken, zoals bijvoorbeeld de vaarsnelheid en het olieverbruik.”
VAF Instruments is zeer enthousiast over het resultaat en ook Ruben is trots: “De mogelijkheden met dit systeem zijn eindeloos, de data geeft zoveel nuttige informatie. Het gaafste vind ik dat wij vanuit een idee van de klant, een systeem hebben gebouwd dat een enorme meerwaarde biedt.”  

ImageBW

Puzzel is uitdaging

“Ik heb eigenlijk nog nooit gesolliciteerd naar een baan”, vertelt Ruud (57 jaar). Na zijn opleiding informatica kwam hij 31 jaar geleden bij een zusterorganisatie van Garansys terecht en hij is nooit meer weggegaan. “Ik word nog steeds uitgedaagd doordat het werk zo veelzijdig is. De ene dag ben ik een heel nieuw systeem aan het bouwen en de andere dag zoek ik naar fouten in de software. Ook van het samenwerken met collega’s kan ik erg genieten, wij leren heel veel van elkaar.”

Bij het zoeken naar fouten is Ruud soms net een detective: “Laatst was er een probleem bij Zeetours, één van onze klanten. Bij het boeken van een tour konden klanten van Zeetours een optie nemen op een reis en die optie werd drie dagen vastgehouden. In de praktijk werd de optie echter maar twee dagen vastgehouden.” Als gevolg hiervan waren de klanten bij Zeetours ontevreden en trok de IT-afdeling bij Garansys aan de bel voor hulp. 
 
Urenlang zocht Ruud tussen de codes en uiteindelijk bleek het om een minuscuul stukje data te gaan dat gewijzigd moest worden. “Of ik dan blij ben? Jazeker, maar ik sta er niet te lang bij stil. Gewoon, door naar het volgende probleem.” Deze nuchtere en oplossingsgerichte houding maakt dat Ruud hard werkt voor klanten. “Het mooiste  vind ik als wij het probleem van de klant op tijd en naar hun wens kunnen oplossen, dan heb ik mijn werk goed gedaan.” 

ImageBW

Stabiel beheer Nyenrode

Al meer dan 65 jaar heeft de Nyenrode Business Universiteit de missie om jonge mensen met talent, doorzettingsvermogen en ondernemingsgeest te helpen ontwikkelen tot ondernemende managers die overal ter wereld terecht kunnen. Om deze missie waar te maken, is een betrouwbare studentenadministratie van groot belang. Garansys heeft een bijdrage geleverd aan het realiseren, beheren en bewaken van de IT die de studentenadministratie ondersteunt. 
 
Eén universiteit, één studentenadministratie 
Het samenvoegen van NIVRA Nyenrode en Nyenrode Business betekende dat twee studenten administraties samengevoegd moesten worden. Als dat niet gedaan werd, zou er dubbel administratiewerk plaatsvinden en zouden de gegevens op het moment van opslaan al verouderd kunnen zijn.  
 
“Nu kunnen wij alle informatie op één plek beheren.”

“Garansys was nodig voor de automatiseringsslag,” vertelt Rilana Tobben van Nyenrode. “Voor het bestaande SAN (Studenten Administratie Nyenrode), heeft Garansys diverse releases uitgebracht. Nu kunnen wij alle informatie op één plek beheren en vanaf daar communiceren met andere applicaties.” 
 
Verbetering van scherm met lesroosters 
“Wat Garansys onderscheidt van andere partners, is dat zij creatief meedenken en initiatief tonen”, vertelt Rilana. “Wij dachten al jaren na over een nieuwe inrichting van ons digitale scherm met lesroosters. Toen wij dit bespraken met Garansys gingen zij in gesprek met de eindgebruikers. Zij kwamen met een oplossing waarbij het scherm werd aangepast en het tegelijkertijd mogelijk werd om de roosters gemakkelijk te wijzigen. Dit was een grote verbetering voor de gebruiker.”
 
“Het nieuwe scherm met lesroosters biedt meer flexibiliteit en mogelijkheden. Dat is een grote verbetering voor de gebruiker.”

 
Stabiliteit en betrouwbaarheid 
Door het uitgevoerde beheer van Garansys zijn de systemen bij Nyenrode zeer stabiel. Rilana: “Ik heb tijdens de projecten nooit een prio 1 hoeven melden, wetende dat als dit gebeurt, Garansys garandeert dat wij binnen de afgesproken tijd weer kunnen werken. Dit geeft een gevoel van zekerheid. Bij Garansys ben ik ervan verzekerd dat er altijd een goede oplossing komt voor problemen.

ImageBW

NS: 60% meer IT productiviteit

Elke dag reizen 1,1 miljoen mensen met de trein. Dit is alleen mogelijk met gebruik van een OV chipkaart. Achter de uitgifte of het opladen van de chipkaart zit complexe software. NS Business Systemen maakt deze software of integreert software van derden in haar systemen. Elke fout in de software kan directe gevolgen hebben voor de reiziger en kan leiden tot imagoschade. Het niet voldoen aan wettelijke eisen en deadlines kan tientallen miljoenen euro’s kosten. Het is dus van groot belang dat de software kwalitatief hoogwaardig is en voorspelbaar geleverd wordt. In de praktijk lukte dit niet altijd.
  
Analyseren van kernprobleem
In een aantal workshops werd met de belangrijkste betrokkenen achterhaald wat het kernprobleem was in het voorspelbaar leveren van kwalitatief hoogwaardige software. Uit de workshops bleek onder andere dat de structuur van de projectorganisatie, in combinatie met resource pools niet leidde tot het gedrag dat nodig was om software voorspelbaar te leveren. Met de groep werden vervolgens de juiste oplossingselementen gekozen om deze gedragspatronen te doorbreken. 
 
Doordat gezamenlijk de oplossing werd bepaald, ontstond er gedragenheid voor de verandering die nodig was. In de verandering begeleidde Garansys NS Business Systemen in haar transformatie van een traditionele lijnorganisatie naar een software ontwikkelketen. Deze keten wordt gekenmerkt door multidisciplinaire teams die op transparante wijze kleine brokken functionaliteit realiseren. 
 
Productietoename van 60%
Na het verandertraject is er 'flow' ontstaan in de hele keten. Resultaat: de productiviteit is met 60% toegenomen en de software wordt voorspelbaar geleverd. Dit heeft directe positieve gevolgen voor de reiziger. 
 
Cruciaal voor het behalen van dit succes was de veranderaanpak van Garansys. Een aanpak waarbij de veranderkracht van de NS zelf centraal stond. De rol van Garansys was begeleidend en faciliterend en richtte zich op het behouden van focus. Door deze werkwijze is een langdurige verandering ontstaan die gedragen wordt door de organisatie. 

Logo
Image

SPARKMOMENTS

Eens heel wat anders, met elkaar een fotoshoot hebben voor de nieuwe website! Trots op de fotomodellen!

Lees meer...
ImageBW

Wat is uw SLA waard?

Voor applicatiebeheer worden doorgaans SLA’s afgesloten (intern of extern) met een afspraak over reactietijden. Wat heeft u daaraan? Niets. U wilt namelijk helemaal geen verstoring en mocht die zich dan toch voordoen, dan wilt u zekerheid hebben dat u weer zo snel mogelijk in productie bent.

Gelijke belangen
Garansys heeft daarom haar beheerpropositie geheel uitgelijnd met uw behoefte: het structureel voorkomen van verstoringen en een oplostijdgarantie indien het kwaad toch geschiedt. Dit alles voor één vast bedrag per jaar. Zonder gezeur, zonder extra facturen, zonder kleine lettertjes.

De praktijk
Onze klanten ervaren dat als totale ontzorging. Gevestigde namen als Unilever, Van Oord, CZ en a.s.r. gingen u voor maar ook kleinere organisaties die strategisch hun IT kennis bij ons beleggen, zoals Libris, Nyenrode Business Universiteit en Pincvision.

Past dit bij u?
Iets meer informatie kunt u hier lezen, maar hoe het precies werkt en of dit model voor u geschikt is, kan het beste interactief worden vastgesteld. Bel daarom eens geheel vrijblijvend met mij, Hans Hulsink.